Tijd is schaars. Hoe zit dat met wascontacttijden?

Soms staat er een behoorlijke druk op afwaskeuken en dan is het verleidelijk om te kiezen voor (te) korte wascontacttijden. Is dat wel handig?

Chemische werking, tijd, temperatuur en mechanische werking (kracht), dat zijn de factoren die de effectiviteit van reiniging van een professionele vaatwasmachine bepalen. Daarnaast is ook de afwasmedewerk(st)er van groot belang. In deze blog kijken wij naar de factor tijd. Soms staat er een behoorlijke druk op afwaskeuken en dan is het verleidelijk om te kiezen voor (te) korte wascontacttijden. Is dat wel handig?

Tijd is schaars

In tegenstelling tot een huishoudvaatwasmachine geldt voor professionele vaatwasmachines dat deze worden gebruikt in omgevingen waar tijd schaars is. Een huishoudvaatwasmachine mag gerust twee uur over een programma doen, maar in een horeca-onderneming is dat natuurlijk een no go. Omdat de factor tijd laag is, heeft een professionele vaatwasmachine meer waskracht en gebruikt het actiever vaatwasmiddel dan een huishoudmachine. 

Afhankelijk van de vervuiling en type vaat zult u de juiste wasprogrammaduur moeten vinden voor een goed eindresultaat. Voor het reinigen van potten, pannen, snijplanken en gereedschappen bijvoorbeeld is meer mechanische kracht nodig. Voor het reinigen van dienbladen daarentegen is veel minder tijd, kracht en temperatuur nodig.

Minimale wascontacttijden

Er is echter wel altijd een minimale wascontacttijd benodigd voor het reinigen van vaat. Wascontacttijd staat voor de tijd dat de vaat onderhevig is aan gepompte werking van de machine met verwarmd water inclusief chemie. Met de hand voorspoelen met een voorspoeldouche en de machinale naspoeling (= zonder chemie) behoren dus niet tot de wascontacttijd. 

wascontacttijdenDe wascontacttijd is vastgesteld volgens de DIN 10510 normering. Volgens deze norm moet de wascontacttijd tussen de 120 en 140 zijn (zie afbeelding). Voor “normaal vervuilde vaat” geldt een wascontacttijd van minimaal 90 seconden. Naast de 90 seconden wascontacttijd bestaat het wasproces uit 15 seconden naspoeling en circa 15 seconden handelingstijd (bv. om de kap open en dicht te maken, korven in te schuiven, etc). Uitgaande van “normaal” vervuilde vaat kan op basis van deze tijden zo’n 30 vaatwaskorven per uur worden gewassen in een standaard doorschuifvaatwasser. Het wassen van meer korven per uur kan, maar gaat altijd ten koste van het behalen van deze normering, ook al wordt een goed wasresultaat bereikt.

Wascontacttijd onder druk

Wanneer er druk op de ketel is in de afwaskeuken, wordt de wascontacttijd nog weleens ingekort, bijvoorbeeld door de kap van een doorschuiver voortijdig te openen. Daarmee wordt de DIN 10510 normering niet langer behaald.
Een beter idee is om de capaciteit van uw spoelkeuken substantieel te verhogen door bijvoorbeeld een voorwasmachine in te zetten. U kunt hiermee de wascontacttijd verdelen over twee machines en dat levert tijdswinst op. In deze voorwasmachine wordt in 30 seconden de vaat voorgewassen, waarna nog maar 60 seconden voor de hoofdwas nodig is. Zo is het mogelijk om in één uur 45 tot 50 korven te wassen. Bovendien heeft de voorwasmachine tot voordeel dat de temperatuur altijd onder controle is, er minder vervuiling ontstaat in de hoofdwasmachine, er geen extra energie en zeep benodigd is en dat de vaat van boven én onder wordt voorgewassen.

Wilt u een goed wasresultaat, zorg dan dat óók de afwasmedewerker een cruciale factor wordt in het reinigingsproces en zorg voor de juiste instructies. Voor de juiste balans tussen de overige factoren (chemische werking, tijd, temperatuur en mechanische werking) kunt u zich altijd laten adviseren door onze specialisten.